Καθώς απομένουν μόνο λίγες μέρες ως το τέλος του 2023 και έχουμε δει όλα όσα πρόκειται να δούμε για φέτος, σας παρουσιάζουμε τον οδηγό μας στα Καλύτερα Εργαλεία Γραφής του 2023!

Ως συνήθως, όλες οι απόψεις που παρουσιάζουμε είναι προσωπικές και στόχος είναι να καταγράψουμε τι μας εντυπωσίασε το 2023, να σας βοηθήσουμε να συμπληρώσετε τη συλλογή σας και να επιλέξετε δώρα για τις φετινές (ή τις επόμενες) γιορτές.

Με αυτό λοιπόν στο νου, απολαύστε την παρακάτω συλλογή.

Θα χαρούμε να λάβουμε τα σχόλιά σας είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά!


Τα Πάντα Κολυμπούν στο Ροζ

Pelikan M205 Rose Quartz, Edelstein Rose Quartz, Fuchsia de Magellan, Montegrappa Barbie, Sailor Pillow Book Spring Sky, Rembrandt Lavender S. Βλέπετε αυτό που βλέπουμε; Το Ροζ ήταν το θέμα της χρονιάς για το 2023 και ήταν παντού - μέχρι που ετοιμάσαμε σημειωματάριο με Barbie Pink εξώφυλλο. 

Οι λίγο πιο συντηρητικοί μπορεί να απόρησαν, αλλά το 2023 ήταν σίγουρα η χρονιά της Barbie και ακόμα και αν κάποιες στιγμές ευχηθήκαμε για περισσότερο Oppenheimer είχε πλάκα!

Τα ροζ κάθε είδους, από το ταπεινό Pelikan 4001, στο εξωτικό Yozakura, το Pop Pink της Montblanc, και την Visconti Van Gogh Souvenir de Mauve είχαν την τιμητική τους και ελπίζουμε να το απολαύσατε!


Θα το πάρεις 2GO;

Όχι ιδιαίτερα περίτεχνες, αλλά υψηλών αντοχών. Λίγο ιδιαίτερες, αλλά πολύ πρακτικές. Τη χρονιά αυτή συναντήσαμε τις Esterbrook 2goCup, πρακτικές θήκες που επιτρέπουν να μεταφέρει κανείς με ασφάλεια μέχρι 6 εργαλεία γραφής, οι οποίες όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μολυβοθήκες πάνω στο γραφείο. 

Τα Esterbrook 2goCup είναι ίσως τα πιο cool αξεσουάρ που ήρθαν στο κατάστημα μας φέτος, και αν είστε ένας από αυτούς που μεταφέρουν τα εργαλεία γραφής τους παντού τότε σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Σημείωση: Ακούσαμε πως κυκλοφορεί και μια συλλεκτική έκδοση σε χρώμα Magenta και ελπίζουμε να την λάβουμε. Αν την αναζητάτε στείλτε μας μήνυμα: Esterbrook 2GoCup Magenta L.E.!


Η Καλύτερη Εισαγωγική Πένα για το 2023

Kaweco Art Sport Series.

Δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν γύρω από το θέμα.

Είναι μια σειρά που εμφανίστηκε χωρίς να την περιμένουμε και είναι ιδιαίτερα όμορφη. Ίσως περιλαμβάνει την Kaweco των ονείρων μας.

Η υψηλή ποιότητα κατασκευής, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, αλλά και η σχέση ποιότητας - τιμής της Kaweco συναντούν την φινέτσα της Ιταλικής Αναγέννησης.  

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, πιστεύω ακούς, την μπλε παρακαλώ, την λένε "Pebble Blue".


Η Πένα που Ευχήθηκε για Χιόνι

Καθώς γράφουμε αυτές τις γραμμές απομένει λιγότερο από το 3% του 2023 και ακόμα δεν την έχουμε παραλάβει, αλλά για φέτος μας την υποσχέθηκαν, οπότε σας την παρουσιάζουμε.

Sailor Pro Gear Slim - First Snow Limited Edition Box Set

Πάρτε το πιο δημοφιλές μοντέλο της Sailor, την Pro Gear Slim, βάψτε την άσπρη και μπλε. Πασπαλίστε την με χιονονιφάδες. Προσθέστε ένα ειδικό για την έκδοση μελάνι και ένα ειδικό για την έκδοση σημειωματάριο.

Μόλις δημιουργήσατε μια πένα γεμάτη Γιορτινή Μαγεία.


Η Πένα που Θέλουμε να Αγοράσετε

Visconti Minotauro Limited Edition.

Η πρώτη αποκλειστική έκδοση της Visconti για την Ελληνική αγορά εδώ και 19 χρόνια και η πρώτη σε μια συλλογή αφιερωμένη στα φανταστικά πλάσματα της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. 

Η Minotauro είναι μια έκδοση που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Ελληνίδα Καλλιτέχνη Καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου. Είναι διακοσμημένη με πρωτότυπη απεικόνιση του Μινώταυρου που φιλοτεχνήθηκε με βάση περιγραφές του σε κείμενα του Πλουτάρχου και με χρήση Μεγαλογράμματης Ελληνικής γραμματοσειράς του 13ου αιώνα. 

Το όλο έργο είναι εκτελεσμένο με τεχνική χαρακτικής scrimshaw από τους έμπειρους τεχνίτες της Visconti και κυκλοφορεί σε εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα, μόλις 60 αριθμημένες πένες και 40 αριθμημένα στυλό rollerball.

Αυτή είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες μας κυκλοφορίες για το 2023 και θέλουμε συνέχεια να σας την παρουσιάζουμε!


Η Αυτού Μεγαλειότητά της OMAS επιστρέφει

Η επιστροφή της OMAS αποτέλεσε μια έκπληξη για την κοινότητα των φίλων των ειδών γραφής. 

Περίπου 7 χρόνια μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του εργοστασίου, μεταξύ μαχόμενων δελφίνων και μανιώδους αναζήτησης εργαλείων γραφής OMAS από τους συλλέκτες, η OMAS επανεμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2023 υπό νέα ιδιοκτησία.

Θα καταφέρει το νέο σχήμα να φανεί αντάξιο των προσδοκιών του κοινού για τα εργαλεία γραφής της, ή έχει χαθεί για πάντα η παλιά της λάμψη;

Μόνο ο χρόνος θα μας πει, αλλά σίγουρα παρατηρήσαμε αρκετό πάθος -θετικό και αρνητικό- γύρω από την πρώτη έκδοση της νέας Omas, την Ogiva Blue Saffron L.E. 222!

Περισσότερα νέα αναμένουμε το 2024!

Μια ακόμα ανάνηψη που είχε ενδιαφέρον στη διάρκεια του 2023 ήταν αυτή της σειράς Waterman Man. 

Η Waterman επέστρεψε στο ιστορικό μοντέλο για τον εορτασμό της 140ης επετείου της το 2023, και μας παρουσίασε την MAN 140, μια έξοχη συλλεκτική έκδοση που κυκλοφόρησε σε μόλις 400 αριθμημένες πένες. Η MAN 140 είναι πιστή στη δομή των παλαιών Man και έχει το έξοχο πενάκι IDEAL, αλλά εκφράζεται τώρα με εξαιρετικά σύγχρονη αισθητική.

Στη διάρκεια του 2024, ελπίζουμε να δούμε περισσότερα από το μεγάλο κλασικό της Waterman.    


Magnificent Magnifico

Στις αρχές του 2023 η Visconti παρουσίασε την 6η έκδοση της συλλεκτικής σειράς Il Magnifico, την Magnifico Egyptian Marble, και για μια ακόμα χρονιά οι πένες αυτές γνώρισαν άμεση επιτυχία. 

Ο κορμός της 6ης κατά σειρά Il Magnifico είναι κατασκευασμένος από μια ποικιλία μαρμάρου με πλούσιο χρυσό χρώμα, την οποία συναντάμε και σε πολλά Αναγεννησιακά έπιπλα και έργα τέχνης που κοσμούν τις βίλες των Μεδίκων.

Το καπάκι και τα λοιπά μεταλλικά μέρη είναι κατασκευασμένα από χυτό ορείχαλκο και είναι διακοσμημένα με το Fleur de Lis, σύμβολο των Μεδίκων και της πόλης της Φλωρεντίας. 

Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε σε μόλις 188 αριθμημένες πένες, και ενσωματώνει το απόγειο της τεχνικής ικανότητας της Visconti. Πρόκειται για μια σειρά την οποία περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε χρόνο.


Υψηλή Τεχνική

Montegrappa Skulls & Roses Limited Edition

Αν υπάρχει ένας κατασκευαστής εργαλείων γραφής στον οποίο αποδίδονται εύσημα για την υψηλή τεχνική του στον χειρισμό των πολύτιμων μετάλλων και ιδιαίτερα του ασημιού, τότε αυτός είναι σίγουρα η Montegrappa

Η συλλεκτική έκδοση Skulls & Roses που είχαμε την ευκαιρία να δούμε το 2023 συνδυάζει την υψηλή τεχνική της Montegrappa με την σύγχρονη τεχνολογία και ανυψώνει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε νέο επίπεδο.

Η πένα αυτή είναι βασισμένη στον παραδοσιακό κορμό της Montegrappa Extra, αλλά η διακόσμηση έχει γίνει με ένα υψηλής τεχνολογίας laser το οποίο έχει 6 άξονες περιστροφής και επιτρέπει την αποτύπωση έργων στο ασήμι με μοναδική λεπτομέρεια.

Η σύγχρονη φύση του εικαστικού και η πολυπλοκότητά του, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την ανάδειξη παραδοσιακών τεχνικών, και η ποιότητα γραφής της Montegrappa, συναντήθηκαν εδώ στη δημιουργία μιας πένας που θα αποτελέσει σημείο φθόνου για μόλις 333 συλλογές στον κόσμο. (Η Montegrappa Skulls & Roses είναι επίσης διαθέσιμη και ως στυλό rollerball).

 

Είναι αδύνατο να αναφερθούμε σε πένες με χαρακτική τεχνική που κυκλοφόρησαν το 2023 και να μην σκεφτούμε 2 ακόμα έξοχες εκδόσεις, την Alexander the Great της Visconti, και την Pen of the Year Ancient Egypt της Graf von Faber Castell

Η Visconti έχει με τα χρόνια κατακτήσει το υψηλότερο επίπεδο της τεχνικής scrimshaw, και στην Alexander the Great έχουμε ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς της. Στο συγκεκριμένο μοντέλο βλέπουμε και εκτεταμένη χρήση τεχνικών κοσμηματοποιίας, με χρήση χυτού ορείχαλκου, ενώ φυσικά το θέμα της έκδοσης, ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι εξαιρετικά κοντά στην καρδιά μας. Η πένα αυτή αποτελεί μια ωδή σε έναν από τους μεγαλύτερους Ήρωες της Αρχαίας Ελλάδος.

Όσο για την πένα που η Graf von Faber Castell αφιέρωσε στον πολιτισμό της Αρχαίας Αιγύπτου, αρκεί να δανειστούμε τα λόγια του Ludwig Borchardt όταν ανακάλυψε το μπούστο της Βασίλισσας Νεφερτίτης "Η περιγραφή είναι άχρηστη, πρέπει κανείς να το δει. Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν την εντύπωση που δημιουργεί αυτό το έργο τέχνης". Στη περίπτωση αυτή, μια συλλεκτική έκδοση που περιλαμβάνει 375 αριθμημένες πένες και 125 αριθμημένα στυλό rollerball.


Montblanc Masters of Art

Το 2022 έφερε το τέλος της σειράς Patrons of the Arts της Montblanc. Το 2023 μας έφερε την παρουσίαση μιας σειράς με όμοια δομή, της συλλογής Masters of Art, η οποία έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα με τα εργαλεία γραφής αφιερωμένα στον ιδιαίτερα αγαπητό Vincent Van Gogh.

Θα καταφέρει η νέα σειρά να εμπνεύσει το πάθος που δημιούργησε η Patrons of Art στους συλλέκτες; Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επαναλάβει κανείς την επιτυχία.

Για τώρα όμως, μπορούμε μόνο να πούμε με βεβαιότητα πως η Montblanc έχει επενδύσει χρόνο στην νέα σειρά και παρουσίασε πένες που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αξία. 

Το πρώτο θέμα της σειράς, η Montblanc Masters of Art Van Gogh, περιλαμβάνει 5 εκδόσεις όλες περιορισμένης κυκλοφορίας, η εισαγωγική έκδοση με 4810 αριθμημένες πένες, η πολυτελής έκδοση περιορισμένη σε μόλις 888 αριθμημένες πένες, και τρεις ακόμα εκδόσεις που είναι δύσκολο να περιγραφούν, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως δύσκολα θα τις συναντήσει κανείς, αφού είναι περιορισμένες σε μόλις 161, 90, και 8 πένες κάθε μια.

Όλα τους είναι εργαλεία γραφής υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, αλλά και υψηλής σπανιότητας.


Μια Αρχαία Τέχνη που Ανθίζει 

Παραδοσιακές Ιαπωνικές Τεχνικές Urushi, Maki-e & Raden.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για εργαλεία γραφής με διακόσμηση Raden και Maki-e δε θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για κανέναν. 

Καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των εργαλείων γραφής στην αγορά είναι κατασκευασμένος από ρητίνες και μέταλλα, η προσοχή των συλλεκτών στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα πιο ιδιαίτερα υλικά και τα χειροποίητα εργαλεία, που συνδυάζουν την τεχνική αρτιότητα, με την υψηλή καλλιτεχνική αξία. 

Είδη τα οποία καταλήγουν εκ των πραγμάτων να είναι σπάνια, καθώς ο αριθμός των καταρτισμένων τεχνητών είναι μικρός, ενώ η κατασκευή τους είναι εξαιρετικά απαιτητική, καθιστώντας τον όγκο παραγωγής υποχρεωτικά μικρό.

Στη διάρκεια του 2023 το ενδιαφέρον για τα εργαλεία γραφής με διακόσμηση με Ιαπωνικές λάκες, με τεχνικές maki-e και raden, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Παραδοσιακά έργα τέχνης, κατασκευασμένα στο χέρι, με χρήση φυσικών πολύτιμων υλικών, τα οποία κυκλοφορούν σε μικρές εκδόσεις. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς; 

Οι πένες αυτές είναι πραγματικά αριστουργήματα υψηλής συλλεκτικής αξίας. Όταν και η εμπειρία γραφής που προσφέρουν είναι υψηλών προδιαγραφών - όπως κατά κανόνα είναι με τις πένες της Pelikan, της Sailor, και της Pilot - Namiki, τότε μιλάμε για το αντικείμενο των ονείρων κάθε φίλου της γραφής.

Η λίστα με τα έργα αυτά θα μπορούσε να είναι μακρά, αλλά από τα εργαλεία που συναντήσαμε το 2023 ξεχωρίσαμε 2 εκδόσεις με διακόσμηση Raden, την Pelikan M1000 Red Infinity, και την Sailor Classic Ko Lotus Line και σας τα παρουσιάζουμε.

 


Κορυφαία Πένα της Χρονιάς για το 2023

Έχετε σχεδόν φτάσει στο τέλος της φλυαρίας μας για φέτος και σίγουρα σας αξίζει ένα βραβείο, αλλά δε θα το δώσουμε σε εσάς. Θα το δώσουμε στην πένα που ξεχώρισε από τις υπόλοιπες στη διάρκεια του 2023

Η πένα αυτή έχει πρακτικό μέγεθος και ενδιαφέρον βάρος. Έχει κορμό διακοσμημένο με μια τεχνική που για πρώτη φορά παρουσίασε ο συγκεκριμένος κατασκευαστής στο μοντέλο αυτό. Είναι η πρώτη μιας ενδιαφέρουσας συλλογής που εμπνέεται από την ιστορία του κατασκευαστή της, είναι ιδιαίτερα όμορφη, και προσφέρει εγγυημένη ποιότητα γραφής. Έρχεται επίσης πάνω σε ένα μοντέλο που είναι από τα πλέον κλασικά και δημοφιλή στην αγορά.

Είναι μια πένα που τελικώς είναι καλύτερη από όσο περιμέναμε όταν ακούσαμε για αυτή, και είναι τόσο πιο όμορφη ζωντανή από ότι στις φωτογραφίες που είναι απλά χάσιμο χρόνου να την φωτογραφίζει κανείς.

Το ετήσιο βραβείο μας για την Πένα της Χρονιάς 2023 πάει στην Pelikan και την M600 Art Collection Glauco Cambon. Είναι μια πένα που μας έκανε να χαμογελάσουμε φέτος και αντί να σας πνίξουμε στα λόγια, ορίστε ένας σύνδεσμος σε ένα βίντεο που αναδεικνύει το μεγαλείο της!


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2023 είχαμε την τύχη να δούμε επιλεγμένα παλαιότερα, μεταχειρισμένα και σπάνια εργαλεία γραφής. Σας προσκαλούμε να τα εξερευνήσετε καθώς θα βρείτε εκεί μικρούς θησαυρούς που ψάχνουν νέα σπίτια.

 

Montblanc Boheme XL - Αν δεν έχετε δει την Boheme XL από κοντά τότε σίγουρα χάνετε! Μια μεγάλης διάστασης πένα ασφαλείας, με σημαντική διάμετρο και το πενάκι της Montblanc 146 (Le Grand), η οποία όμως γεμίζει με αμπούλες. Μια πραγματικά θαυμάσια πένα!

Omas 360 Magnum, ή και οποιαδήποτε άλλη Omas 360. Από τη μέρα που έκλεισε η Omas οι πένες της και ειδικότερα οι πένες της σειράς 360 είναι περιζήτητες. Τις ψάχνουμε για αρκετούς από εσάς και το έργο μας δυσκολεύει καθώς λατρεύουμε και εμείς να τις χρησιμοποιούμε! Ελπίζουμε το 2024 να μας φέρει περισσότερα από αυτά τα τριγωνικά θαύματα!

Montblanc 146 Burgundy, σίγουρα πρόκειται για ένα όμορφο χρώμα, μια εξαιρετικά αξιόπιστη πένα, και φυσικά ασκεί την έλξη μιας σπάνιας, εκτός παραγωγής Montblanc. Την αγαπάτε, την αγαπάμε, κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς σταμάτησαν να τις κατασκευάζουν στο Αμβούργο. Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα πένα.

Pelikan Demonstrators, από τις ταπεινές M200, στις πολυτελείς M800, στις εμβληματικές και σπάνιες M1005, οι διάφανες Pelikan είναι σίγουρα μεταξύ των πλέον περιζήτητων εργαλείων. 

Καθώς η Visconti ωριμάζει παρατηρούμε αυξανόμενο ενδιαφέρον για εκδόσεις από τα πρώτα της χρόνια, καθώς και από τα εξαιρετικά δημιουργικά χρόνια της δεκαετίας του 1990. Οι πρώτες Ragtimes, οι Alhambra, οι Taj Mahal, οι Camelot και άλλες είναι πένες που -δικαίως- κινούν το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Αναμένουμε αυτό το ενδιαφέρον να συνεχίσει να αυξάνει, ιδιαίτερα καθώς οι παραγωγές τα πρώτα χρόνια της εταιρείας ήταν αρκετά μικρές ακόμα και για της μη αριθμημένες εκδόσεις, και θα λέγαμε πως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το σήμερα για να ψάξει κανείς τις πένες αυτές.

Κλείνοντας, σας ευχαριστούμε για το υπέροχο 2023 που αφήνουμε πίσω μας και σας στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας για την Εορταστική περίοδο. 

Ελπίζουμε ο νέος χρόνος να φέρει ευτυχία, επιτυχίες, και στον καθένα τα εργαλεία γραφής που επιθυμεί!

--

Α.Σ.

Evangelidis Pens