Pelikan M800 Green Demonstrator Τώρα (2023) vs. Τότε (1992)


Μια πένα που σίγουρα θα φωτίσει τις ημέρες σας, η Pelikan M800 Green Demonstrator, παρουσιάστηκε φέτος την άνοιξη από τον αγαπημένο Γερμανό κατασκευαστή ως Special Edition.

Όμως, η πένα αυτή σα να μας θυμίζει κάτι.

Για την ακρίβεια, η πένα αυτή είναι σχεδόν ίδια με την M800 Green Demonstrator που κυκλοφόρησε το 1992, την οποία σήμερα πολλοί συλλέκτες θεωρούν απαρχή του κύματος των Limited Editions και Special Editions της Pelikan που μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Αλλά πόσο μοιάζουν στα αλήθεια αυτές οι 2;

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά.

Συγκρίνοντας το σκεπτικό πίσω από την κάθε έκδοση, η 2023 Special Edition έρχεται σε μια πολύ καθαρή θέση, ενώ τα πράγματα είναι λίγο πιο θολά γύρω από την έκδοση του 1992.

Η έκδοση του 2023 είναι μια Special Edition η οποία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο.

Δεν είναι γνωστός ο αριθμός από πένες που θα παραχθούν, ούτε και είναι οι πένες αριθμημένες, αλλά σίγουρα δεν περιμένουμε να μείνουν στην αγορά για πολύ.

Από την άλλη, η έκδοση του 1992 δεν ήταν ούτε special ούτε limited edition - καθώς η ιδέα των limited editions ήταν ακόμα ιδιαίτερα νεαρή τότε.

Ήταν όμως σαφές από την αρχή πως η πένα ήταν εξαιρετικά ξεχωριστή και για αυτό, όπως είναι γνωστό, οι αντιπρόσωποι της Pelikan στις Η.Π.Α. αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν την τότε Green Demonstrator ως Limited Edition, με αριθμημένες εγγυήσεις σε συνολική κυκλοφορία 3000 τεμαχίων, πράγμα όμως που δεν μας λέει κάτι για την συνολική παγκόσμια κυκλοφορία της.


 

Και οι 2 εκδόσεις είναι βασισμένες στην M800, οπότε οι διαστάσεις τους είναι επί της ουσίας ίδιες.

Και οι 2 εκδόσεις έχουν ακριβώς τον ίδιο τόνο πράσινου συνδυασμένο με επίχρυσα μεταλλικά μέρη.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς με μια γρήγορη ματιά να τις μπερδέψει μεταξύ τους.

Υπάρχουν όμως αρκετές διαφορές και η πιο εύκολη να εντοπίσουμε είναι η διαφορά στους διακοσμητικούς δακτυλίους στο καπάκι και κοντά στο χειριστήριο του εμβόλου.

Οι παλαιότερες εκδόσεις της M800, ακόμα και η Μαύρο - Κόκκινο που κυκλοφόρησε το 2022, είχαν δακτύλιους σε στυλ σάντουιτς, με 2 επίχρυσα δακτυλίδια, μεταξύ των οποίων υπήρχε ένα δακτυλίδι ρητίνης.

Η έκδοση του 2023 όμως, μας αφήνει με ένα μόνο επίχρυσο μεταλλικό δακτύλιο, το κεντρικό μέρος του οποίου είναι ελαφρώς βυθισμένο και αμμοβολισμένο, ενώ τα άκρα του είναι γυαλισμένα.

Θα λέγαμε πως βρίσκουμε την σύγχρονη εκδοχή λίγο πιο πλούσια οπτικά χάρη στη διαφορά των δακτυλίων και ίσως να θέλαμε να δούμε αυτή τη σχεδιαστική αναβάθμιση και σε άλλα μοντέλα της σειράς Souverän.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν διαφορές και στις χαράξεις των δακτυλίων, με βαθύτερη και πιο καθαρή χάραξη στο νεότερο μοντέλο, ενώ φυσικά η νέα έκδοση αναφέρει ως χώρα κατασκευής την Γερμανία (Germany) και όχι την Δυτική Γερμανία (W. Germany).

 


Η κορυφή του καπακιού και το πίσω άκρο του χειριστηρίου του εμβόλου διαφέρουν επίσης.

Η έκδοση M800 Green Demonstrator του 2023 δεν φέρει το χρυσό "κουμπί" που συναντάμε σε παλαιότερες εκδόσεις των Souverän.

Η έκδοση του 1992 έχει το παλιό λογότυπο (2 νεοσσοί), το οποίο είναι αποτυπωμένο στην κορυφή του καπακιού πάνω σε ένα κουμπί ρητίνης.

Η νέα έκδοση αντί αυτού φέρει το λογότυπο με τον ένα νεοσσό, χαραγμένο με laser πάνω σε ένα επίχρυσο πλήρως μεταλλικό καπάκι.

Όμως, και αυτή είναι για εμάς η βασικότερη αναβάθμιση του μοντέλου, η έκδοση του 2023 μας παρέχει πολύ πιο καθαρή θέα στο πενάκι όταν το καπάκι είναι κλειστό.

Οι παλαιότερες εκδόσεις είχαν έναν εσωτερικό κώνο που χρησίμευε για την μόνωση και την προστασία της πένας.

Δυστυχώς, αυτό προκαλούσε μια θολή εικόνα και μείωνε το μεγαλείο της πένας.

Η έκδοση του 2023 δεν έχει αυτό τον κώνο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα!

Στα λοιπά στοιχεία, οι 2 εκδόσεις παραμένουν σχεδόν ολόϊδιες. Αμφότερες έχουν το κλασικό σύστημα πλήρωσης με πιστόνι των Pelikan Souverän, έχουν βιδωτά καπάκια και όμοιες πένες - με εξαίρεση φυσικά την διακόσμηση.

Εννοείται πως η έκδοση του 2023 έχει τη σύγχρονη έκδοση της πένας, ενώ η έκδοση του 1992 έχει την γνωστή πένα με την σημείωση "PF" που πολλοί χρήστες αναζητούν με πάθος.

Για να φτάσουμε λοιπόν σε κάτι που μοιάζει με κατακλείδα, και οι 2 εκδόσεις είναι εξαιρετικά όμορφες. Η έκδοση του 1992 κερδίζει σε ορισμένα σημεία (πενάκι PF nib, χρυσό κουμπί στο χειριστήριο του εμβόλου), αλλά η συζήτηση κλείνει υπέρ της νέας έκδοσης μόλις λάβει κανείς υπόψη του την σημαντικά βελτιωμένη θέα στο πενάκι που προκύπτει από την αλλαγή στο καπάκι. 

Αμφότερες είναι διαθέσιμες στο eshop μας: 1992 Green Demonstrator, 2023 Green Demonstrator Special Edition.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε ως εδώ!

Θα χαρούμε να δούμε τις σκέψεις σας στα σχόλια.