Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το 2022, έχει έρθει πάλι η ώρα να γυρίσουμε στα εργαλεία γραφής που παρουσιάστηκαν φέτος, και να σας δείξουμε την -κατά την γνώμη μας- αφρόκρεμα της παραγωγής για το 2022!

Καθίστε αναπαυτικά, διαβάστε ως το τέλος, και μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας είτε στα σχόλια, είτε με απευθείας μηνύματα.

Θα χαρούμε την ακούσουμε, άλλωστε αυτό το άρθρο γράφτηκε για εσάς!

Έτσι λοιπόν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σας παρουσιάζουμε

Τα Κορυφαία Εργαλεία Γραφής για το 2022!


Μελάνι της Χρονιάς 2022

Visconti Van Gogh Inks

Όχι απλά ένα μελάνι, αλλά μια ολόκληρη συλλογή από μελάνια με χρώματα που ξεχωρίζουν λαμβάνουν για φέτος τον τίτλο του Μελανιού της Χρονιάς.

Η συλλογή Van Gogh της Visconti είναι ούτως ή άλλως μια από τις πιο ξεχωριστές συλλογές του Φλωρεντίνου κατασκευαστή, σίγουρα όχι τόσο ξεχωριστή όσο η Homo Sapiens, αλλά με διαφορά μπροστά από τις περισσότερες άλλες.

Τα μελάνια Visconti Van Gogh είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη σε μια συλλογή που κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, και στη διάρκεια του 2022 η Visconti ολοκλήρωσε την συλλογή μελανιών, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή να είναι πλέον διαθέσιμο ένα ξεχωριστό χρώμα για κάθε μια από τις πένες Van Gogh που είναι αυτή τη στιγμή στον κατάλογο.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα πολύ συγκεντρωμένο αριθμό, μόλις 11 χρώματα, αλλά αυτό βοηθά πολύ τους χρήστες καθώς κάθε χρώμα απέχει αρκετά από το επόμενο ώστε να είναι διακριτό. Παράλληλα, η Visconti έχει επιλέξει να παρουσιάσει απλής σύνθεσης μελάνια, χωρίς μεταλλικά στοιχεία ή άλλα επικίνδυνα για τις πένες στοιχεία, ώστε τα χρώματά της να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα και χωρίς φόβο.

Τα έντονα χρώματα της σειράς, για εμάς, έφεραν τον έρωτα με την πρώτη ματιά, ειδικά ξεχωρίσαμε το Souvenir de Mauve, και το Starry Night.

Δεύτερα στο photo finish: Ferris Wheel Press Down the Rabbit Hole. Παρότι πρόκειται για σαφώς πιο περίπλοκα μελάνια, τα οποία δύσκολα θα χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή γραφή, τα μελάνια της Ferris Wheel Press και ειδικότερα η συλλογή Down the Rabbit Hole αξίζουν αναφοράς τόσο για το χρώμα, όσο και για την παρουσίαση τους συνολικά. Πολύ πλούσια, ενδιαφέροντα χρώματα, με βάθος και εναλλαγές και σίγουρα στα ομορφότερα μπουκαλάκια της αγοράς!


Αξεσουάρ της Χρονιάς 2022

Visconti Homo Sapiens Travel Inkwell

Πάντα μας άρεσε το κλασικό δοχείο μελάνης ταξειδίου της Visconti.

Είιναι ένα από τα πλέον έξυπνα αξεσουάρ της αγοράς, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει 5 επιπλέον ml μελάνης με ασφάλεια και καθαρά και να γεμίζει την πένα του όπου και αν βρίσκεται. Είναι πρακτικό, όμορφο, εύκολο στο καθάρισμα και την χρήση και μπορεί να λειτουργήσει με τις περισσότερες πένες που κυκλοφορούν - ασχέτως μάρκας.

Όταν μάθαμε πως η Visconti θα κυκλοφορήσει το πρακτικό αυτό αξεσουάρ σε μια ειδική έκδοση εμπνευσμένη από την εμβληματική σειρά Homo Sapiens Bronze Age με δυσκολία μπορούσαμε να κρατηθούμε μέχρι την παραλαβή του.

Όπως είναι αναμενόμενο, η έκδοση Homo Sapiens είναι ακριβότερη από την απλή έκδοση του μελανοδοχείου, αλλά θα έλεγε κανείς πως αυτό συμβαίνει με όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή, σωστά;

Δείτε το εδώ.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Έχουμε ακούσει από αρκετούς χρήστες πως με τα Travel Inkwells της Visconti μπορεί κανείς να γεμίσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις πένες που γεμίζουν με σύστημα Power Filler. Αυτό ισχύει τόσο για την απλή όσο και για την premium έκδοση του Travel Inkwell και ενώ δεν έχουμε κάνει δοκιμή στο κατάστημα, η πληροφορία μας έχει έρθει από ανεξάρτητες πηγές οπότε θεωρούμε πως είναι ακριβής.


Ομορφότερη Προσιτή Πένα του 2022

Pelikan M605 Tortoiseshell Black

Η πένα αυτή ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που λάβαμε την άνοιξη του 2022!

Μια πολύ κομψή M605 με ρίγες σε στυλ ταρταρούγας που κινούνται ανάμεσα στο ασημί, το γκρι, και το μαύρο με αποτέλεσμα ο κορμός της πένας να θυμίζει ελαφρώς την υπέροχη M805 Royal Platinum Raden, παρότι η πένα αυτή είναι σαφώς οικονομικότερη και δεν θα τραβήξει τόσα περίεργα μάτια στο γραφείο.

Επιπλέον, οι M605 είναι σε διάσταση που εξυπηρετεί τους περισσότερους χρήστες, και φυσικά έχει όλα τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που αγαπάμε στις πένες της Pelikan.

Η Pelikan M605 Tortoiseshell Black βρέθηκε πολύ ψηλά ανάμεσα στις πένες που κυκλοφόρησαν φέτος και σε όσους θα ήθελαν να την αποκτήσουν θα προτείναμε να κινηθούν άμεσα αν δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία, καθώς η πένα αυτή έχει ήδη εξαντληθεί σε πολλές αγορές.


Πιο Έντονη Πένα της Χρονιάς 2022

Είναι Κόκκινη, είναι Μαύρη, έχει ματ μαύρο πενάκι από χρυσό 18 καρατίων, όμορφη χάραξη guilloche, την κατασκευάζει η Aurora, και την περιμένουμε με αγωνία από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και παρουσιάστηκε.

Είναι η Aurora 88 Red Mamba και φήμες λένε πως ο Άγιος Βασίλης θα μας την φέρει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου!

Η πένα αυτή προκαλεί έντονα συναισθήματα, ίσως και λίγο επιθετικά, και σίγουρα έχει την αίσθηση μιας πένας που δεν θέλει κανείς να μοιραστεί.

Ο συνδυασμός κόκκινου - μαύρο δίνει στην Red Mamba μια σχεδόν αγωνιστική αίσθηση και η αλήθεια είναι πως όσο την κοιτάμε αισθανόμαστε την αδρεναλίνη μας να ανεβαίνει ένα τόνο!


Η "Μια Φορά και Έναν Καιρό" του 2022

Η πένα "Μια Φορά και Έναν Καιρό" για το 2022 δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Montblanc Meisterstück Glacier Special Edition!

Ναι, σαφώς όλοι θα περίμεναν να ακούσουν για την παραμυθένια έκδοση των συγγραφέων αφιερωμένη στους Αδελφούς Grimm, η οποία είναι επίσης εξαιρετική και ίσως η καλύτερη της σειράς των συγγραφέων από την εποχή της Antoine de Saint-Exupéry, αλλά στην πραγματικότητα θέλαμε να μιλήσουμε για την Glacier.

Ή για την ακρίβεια, όχι τις πένες Glacier, αλλά τους Παγετώνες και όλα τα ευαίσθητα μέρη του πλανητικού μας οικοσυστήματος, τα οποία κινδυνεύουν με καταστροφή και τείνουν να περάσουν στην παραμυθένια σφαίρα των πραγμάτων που υπήρχαν "μια φορά και έναν καιρό." Φυσικά, καθόλου δεν συνδέονται αυτά με την Glacier Special Edition της Montblanc, αλλά, όπως και όταν πήραμε στα χέρια μας τις Ambienti της Aurora και την Opera Master Antarctica της Visconti, οι Glacier αυτόματα μας έφεραν στο νου το οικοσύστημα.

Στο χαοτικό κόσμο που ζούμε σήμερα, πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να κινηθεί ο κάθε ένας από εμάς ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα διασωθούν -στο βαθμό που είναι εφικτό- οι παγετώνες, αλλά και το υπόλοιπο οικοσύστημα.

Πίσω στις πένες όμως.

Παρότι βασισμένη στην ταπεινή Meisterstück η σειρά Glacier μας έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον φάσμα, ενώ ιδιαίτερα ξεχωρίσαμε την λευκή Classique με τα γαλάζια μεταλλικά μέρη. Σπάνια συναντά κανείς λευκές Montblanc, και είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτή είναι η πρώτη με μπλε μεταλλικά στοιχεία, στοιχείο που από μόνο του την καθιστά ξεχωριστή. Το μέγεθος Classique είναι εξαιρετικά εύχρηστο και - παρότι θα θέλαμε να έχουμε ένα λίγο μεγαλύτερο πενάκι- η συγκεκριμένη πένα έχει τραβήξει αρκετά βλέμματα, ίσως και περισσότερα από όσα έχουν τραβήξει οι μεγαλύτερες αδελφές της.

Μια πολύ λιτή και κομψή πένα, και επί τη ευκαιρία, παρατηρήσατε πως η Montblanc τις στέλνει μαζί με πολύ όμορφες υφασμάτινες θηκούλες για την προστασία τους κατά την μεταφορά;


 

Η Πένα Τέλος Εποχής για το 2022

Η σειρά Patrons of the Art της Montblanc συγκεντρώνει την προσοχή των συλλεκτών εδώ και 30 χρόνια, όμως, έχει ανακοινωθεί και επίσημα πλέον πως οι πένες που κυκλοφορούν το 2022, η Tribute to Victoria και η Tribute to Albert, θα είναι οι τελευταίες της σειράς.

Μια σειρά που πρωτοκυκλοφόρησε το 1992 με μια διακριτικά διακοσμημένη, vintage έμπνευσης πένα, αφιερωμένη στον Lorenzo de Medici, περιορισμένη στα 4810 αριθμημένα τεμάχια και τελικά εξελίχθηκε σε ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει 4 εκδοχές σε κάθε έκδοση, πένα 4810 τεμαχίων, πένα 888 τεμαχίων, πένα 100 τεμαχίων και μέχρι και πένα των 8 τεμαχίων.

Συνολικά έχουν τιμηθεί 33 Μαικήνες των τεχνών, κάποιες εκδόσεις έχουν φτάσει σε αστρονομικές τιμές και έξω από τις δυνατότητες των περισσότερων συλλεκτών. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μένει -δυστυχώς κατά την γνώμη μας- σφραγισμένο στα κουτιά και αντιμετωπίζεται ως "επένδυση" ή απλό αγαθό για ανταλλαγή, χωρίς ποτέ να συναντά μελάνι και να ικανοποιεί τον σκοπό του.

Πολλές συζητήσεις έχουν αφιερωθεί στο στυλ των πενών, αλλά και στους ανθρώπους που τιμήθηκαν με τις πένες της σειράς, αλλά τις κουλτούρες ή τις προσωπικότητες που η σειρά αγνόησε, αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τις επιλογές του κατασκευαστή.

Είμαστε όμως εδώ για να παραδεχθούμε πως η σειρά Montblanc Patrons of the Art είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που άνοιξε σε πολλούς τις πόρτες του κατά τα άλλα εσωστρεφούς χώρου των εργαλείων γραφής πολυτελείας, και εκτός από την ίδια την Montblanc, πολλοί ακόμα κατασκευαστές θα έπρεπε να είναι ευτυχείς που για το έργο της σειράς αυτής. 

Ασχέτως του αν σε κάποιον αρέσουν οι πένες της σειράς, ο κύκλος ολοκληρώνεται φέτος, μια εποχή φτάνει στο τέλος της και θα θέλαμε να σταθούμε και να γιορτάσουμε τη στιγμή κοιτάζοντας για λίγο τις δυο τελευταίες πένες της σειράς, την Tribute to Victoria και την Tribute to Albert.

Άξια Λόγου: Μια ακόμα εποχή έφτασε στο τέλος της στη διάρκεια του 2022 με τον θάνατο της Ελισάβετ της Β' στο θρόνο. Η μακροβιότατη μονάρχης κατέληξε λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η Parker γιόρτασε τον Πλατινένιο Ιωβηλαίο, την 70η επέτειο της στο θρόνο με μια Special Edition Sonnet.


 

Πένα της Χρονιάς 2022

Υπήρχε όμως μια πένα που οδηγούσε την αγέλη φέτος.

Είναι μια πένα στην οποία φυσικό ξύλο και επιπλατινωμένο μέταλλο συναντήθηκαν σε ένα σχέδιο που αλλάζει την σχεδιαστική γλώσσα του κατασκευαστή της, αλλά δένοντας το καινούριο με το παλιό διατηρεί τη συνοχή της συλλογής. 

Είναι μια πένα που παρά το σημαντικό της μέγεθος και βάρος όταν είναι κλειστή, μεταμορφώνεται σε εξαιτερικά ελαφρύ και καλοζυγισμένο εργαλείο μόλις βγει το καπάκι, και παράλληλα είναι απαλή και ενδιαφέρουσα στην αφή. Είναι μια πένα που δεν βρίθει τεχνικών καινοτομιών, αλλά έχει την υπογραφή ενός αξιόπιστου παραδοσιακού κατασκευαστή, γνωστού για την ποιότητα και την αφοσίωση του στην ολιστική εμπειρία.

Η πένα στην οποία αναφερόμαστε, και η οποία είναι για εμάς η καλύτερη πένα της χρονιάς για το 2022, είναι η Graf von Faber Castell Magnum από ξύλο καρυδιάς.

Απλή, με καθαρές γραμμές, σε νέο για την Graf von Faber Castell σχήμα τορπίλης. Η πένα αυτή έχει εντυπωσιακό καπάκι και αψεγάδιαστη κατασκευή. Δείχνει πλούσια με τον τρόπο που μόνο μια πένα από φυσικό ξύλο μπορεί και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση της Graf von Faber Castell.

Η πένα αυτή είναι μια από αυτές που πιστεύουμε πως θα αναγνωριστούν ως κλασικές στο μέλλον και σας προσκαλούμε να την δείτε από κοντά!

 


Σα τελική σημείωση, να αναφέρουμε πως τα παραπάνω είναι όλα απόψεις μας, σαφώς υποκειμενικές και θα χαρούμε να ακούσουμε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, ή εμπειρία σας που να διαφέρει από τις δικές μας.

Εννοείται πως μιλάμε μόνο για πένες που έχουμε δει και πιάσει στα χέρια μας και δεν μπορούμε να φέρουμε γνώμη για πένες που δεν έχουμε δει ή για κατασκευαστές με τους οποίους δεν συνεργαζόμαστε.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως στη διάρκεια του 2022 κυκλοφόρησαν πολλά ακόμα αξιόλογα εργαλεία γραφής, τα οποία όμως δεν είχαν κάποιο/κάποια εξαιρετικά ξεχωριστά χαρακτηριστικά ώστε να χρήζουν εκτεταμένης αναφοράς. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την πολύ όμορφη Pelikan M205 Apatite Special Edition, τη σειρά Visconti Kaleido Woodstock, την ξεχωριστά λαμπερή Kaweco Collection Ruby Red, και την εντυπωσιακή Parker IM Monochrome Blue.

Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση!