Η Pelikan μας υποσχέθηκε 2 εκδόσεις Limited Edition Maki-e στη διάρκεια του 2022 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να σας παρουσιάσουμε εδώ και τις 2!

Αμφότερες έρχονται στη βάση της Pelikan M1000, και κατά συνέπεια φέρουν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου μοντέλου μεταξύ των Souverän.

Παράλληλα, και οι δυο εκδόσεις του 2022, η "Snow, Moon, Flowers" και η "Phoenix", εμφανίζονται σε όμοια χρωματικά πλαίσια, και κατά αυτή την έννοια - παρότι πωλούνται χωριστά και καταπιάνονται με διαφορετικά θέματα - θα μπορούσε κανείς να τις θεωρήσει ζευγάρι.

Αλλά ας τις δούμε πρώτα χωριστά.


Pelikan M1000 Maki-e Limited Edition Snow, Moon, Flowers

Η Pelikan M1000 Maki-e Limited Edition Snow, Moon, Flowers μας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022. 

Διαθέσιμη σε μόλις 123 αριθμημένα τεμάχια, κάθε ένα από τα οποία φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη, η πένα απεικονίζει (και αναφέρεται) στο χειμερινό χιόνι, το φθινωπορινό φεγγάρι, και τα ανοιξιάτικα άνθη, εξυμνόντας τις φυσικές ομορφιές τριών εκ των τεσσάρων εποχών στην Ιαπωνία.

Μέσα από την έμφαση στην ομορφιά της κάθε εποχής, ο καλλιτέχνης θέλει να αναδείξει της ευαισθησία και την καλαισθησία της φύσης, και να αναφερθεί στην διαδοχικότητα και την συνέχεια μεταξύ των εποχών, την ισορροπία και την συνέχεια που συναντάμε στην φύση.

Τα σύμβολα της εικόνας έρχονται από τον αισθητικό χώρο της Ιαπωνικής κουλτούρας, όπου στο επίκεντρο είναι πάντα η ηρεμία και το γαλήνιο καθεστός του νου.

Το θέμα “Snow, Moon and Flowers” έχει εμφανιστεί στο παρελθόν σε πολλά ποιήματα και στοίχους, και είναι μια ωδή στα όμορφα ειρηνικά τοπία που γαληνεύουν τις καρδιές των ανθρώπων.

Πάνω στην πένα, κρύσταλλοι χιονιού, ένα γεμάτο φεγγάρι και παραδοσιακά άνθη κερασιάς είναι ζωγραφισμένα σε ένα φόντο πασπαλισμένο με σκόνη χρυσού. Μεταξύ άλλων, εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι και ένα άνθος που συναντάμε στο πίσω μέρος του κορμού, κατασκευασμένο από ένα μωσαϊκό ασύμμετρα κομμένων στοιχείων από όστρακο μαργαριταριού. Όλη η εικόνα εκφράζει μοναδικά την ομορφιά των τεσσάρων εποχών στην Ιαπωνία με μοναδικές λεπτομέρειες.


Pelikan M1000 Maki-e Limited Edition Phoenix

Η δεύτερη Pelikan Maki-e που παρουσιάστηκε φέτος ονομάστηκε λακωνικά "Phoenix" και θα κυκλοφορήσει και αυτή σε 123 αριθμημένα τεμάχια, κάθε ένα από αυτά με την υπογραφή του καλλιτέχνη.

Στην “Phoenix”, ο καλλιτέχνης της ζωγραφικής Maki-e έχει ενώσει αρμονικά τις τεχνικές taka-maki-e και togidashi-maki-e.

Τον Φοίνικα περιβάλει μια σειρά από αρχαίους μύθους με βαθύτερο νόημα, είναι ένα μυθικό πνευματικό πτηνό στην Κινεζική μυθολογία, και εμφανίζεται σε όλη την Ανατολική Ασία σε μύθους, διακοσμήσεις, έργα τέχνης, αλλά και αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Πολύ συχνά συμβολίζει την αρετή, την γνώση, την ομορφιά και την καλοσύνη. Ο Φοίνικας επίσης συμβολίζει την αρμονία, την ειρήνη, την θυληκότητα, τον πλούτο, την επέκταση, την ανάδειξη, την αναγέννηση, και την επιτυχία.

Σύμφωνα με κάποιους Κινεζικούς μύθους, ο Φοίνικας συμβολίζει επίσης όλο το σύμπαν. Το κεφάλι του πτηνού συμβολίζει τον ουρανό, τα μάτια του τον ήλιο, η πλάτη το φεγγάρι, τα πόδια τη γη, ενώ η ουρά του είναι ένας πλανήτης.

Με βάση αυτούς τους μύθους, ο Φοίνικας διαμεσολαβεί κιόλας μεταξύ Θεού και ανθρώπου, όπως και ο Δράκος.

Στην Αρχαία Κίνα, ο Αυτοκράτορας έκανε τον Δράκο σύμβολό του, ενώ ο Φοίνικας ήταν το σύμβολο της Αυτοκράτειρας.

Το ιδιαίτερο αυτό πτηνό συναντάται και σε άλλες μυθολογίες ανά τον πλανήτη, πάντα ως ένα αριστοκρατικό και αγαθό σύμβολο του καλού και της αισιοδοξίας.

Η Pelikan M1000 Phoenix αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των μοναδικών εργαλείων που μας προσφέρει η σειρά Maki-e της Pelikan. Από τη διακόσμηση ξεχωρίζει ιδιαίτερα ο ίδιος ο Φοίνικας, με το σώμα του στολισμένο με ασύμμετρα κομμένα μέρη από όστρακο πέρλας, και τα φτερά του από χρυσές και ασημένιες πινελιές.


Pelikan Maki-e Limited Editions 2022: Ο Τελικός Απολογισμός

Τόσο η "Phoenix" όσο και η "Snow, Moon, Flowers" είναι αριστουργήματα, στο υψηλότερο επίπεδο των τεχνικών ζωγραφικής Maki-e, ενώ παράλληλα αναμένουμε να έχουν την τεχνική αρτιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την Pelikan.

Οι εικονογράφηση και των δυο πενών είναι πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, ενώ κάθε μια αποδίδει καθαρά και το θέμα της. Τα δυο θέματα έχουν ενδιαφέρον και βρίθουν από συμβολισμό - και οι 2 πένες μελετούν την συνέχεια και το διηνεκές, την αναγέννηση και την ζωτικότητα, και αποπνέουν ένα αισιόδοξο μήνυμα. Οι εικόνες είναι λεπτομερείς και -όπως μας αρέσει να διευκρινίζουμε- καθώς έχουν παραχθεί μια μια στο χέρι, είναι μοναδικές ανά πένα, αλλά και γεμάτες πολύτιμα υλικά όπως ο χρυσός, το ασήμι, αλλά και το όστρακο πέρλας.

Παρά το γεγονός πως η έμφαση όταν πρόκειται για Maki-e είναι πάντα στην τέχνη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως τα δυο αυτά πολύτιμα εργαλεία είναι τεχνικά αντίστοιχα των απλών Pelikan M1000 και συνεπώς περιμένουμε να είναι ισορροπημένα εργαλεία, με εξαιρετική επίδοση γραφής και τη γνωστή πρακτικότητα και χρηστικότητα που χαρακτηρίζει τις πένες της Pelikan. 

Σε μια φράση, πιστεύουμε πως οι πένες αυτές είναι εξαιρετικά όμορφες, αλλά θα λειτουργούν και άριστα όπως όλα τα εργαλεία γραφής Pelikan.

Το τελικό λοιπόν ερώτημα είναι αν αξίζουν την τιμή τους, αλλά πιστεύουμε πως και αυτό έχει απαντηθεί για 2 λόγους:

  • Η εργασία και ο χρόνος που αφιερώνουν καλλιτέχνες με υψηλή κατάρτηση για να κάνουν την εικονογράφηση των εργαλείων γραφής Maki-e τα καθιστά μια ξεχωριστή κατηγορία από τα υπόλοιπα εργαλεία που χρησιμοποιούν πιο κοινές τεχνικές κατασκευής. Η τέχνη Maki-e εκτελείται από ελάχιστους καλλιτέχνες, και για να φτάσουν στο επίπεδο να χρησιμοποιούν στο ίδιο έργο διάφορες τεχνικές, και να έχουν την πεποίθηση πως θα αντέξουν τα έργα τους πάνω σε χρηστικά αντικείμενα πρέπει να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της τέχνης, πράγμα που απαιτεί χρόνια προσπάθειας και προετοιμασίας - και σαφώς αξίζει το σεβασμό και την ανταμοιβή μας.
  • Οι πένες Maki-e της Pelikan παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2002, και έκτοτε κάθε χρόνο έχουμε κάποιες νέες εκδόσεις. Όλες οι εκδόσεις είναι σπάνιες, και καμία εξ αυτών δεν φαίνεται να έχει χάσει αξία - αν μη τι άλλο οι περισσότερες πωλούνται σήμερα για αντίτιμο ψηλότερο από την αρχική λιανική τιμή τους.

Δείτε περισσότερα εργαλεία γραφής με τεχνική Maki-e.


Μερικές τελευταίες εικόνες