Τα Κορυφαία Εργαλεία Γραφής του 2021

Καθώς το 2021 μετρά τις τελευταίες μέρες του, κλέψαμε λίγο χρόνο για να ετοιμάσουμε και να σας παρουσιάσουμε την λίστα με τα κορυφαία εργαλεία γραφής που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας.

Παρότι όλες και όλοι νιώσαμε για μια ακόμα χρονιά τη σκιά της πανδημίας πάνω από τα κεφάλια μας, κοιτάζοντας πίσω, αντιλαμβανόμαστε πως στη διάρκεια του 2021 πολλοί κατασκευαστές αξιοποίησαν το δημιουργικό δυναμικό τους και μας παρουσίασαν εργαλεία γραφής που θα αγαπήσουμε και θα ξεχωρίζουν μέσα στις συλλογές μας.

Τα εργαλεία γραφής που επιλέξαμε ξεχωρίζουν για την πρωτοπορειακή κατασκευή, για τα ξεχωριστά υλικά, για την πληρότητα του συνόλου, ή και για την αισθητική τους. Συνεπώς, δεν γίνεται αναφορά σε χρωματικές παραλλαγές όσο ωραίο και αν είναι το νέο χρώμα που παρουσιάστηκε (συγνώμη Visconti Homo Sapiens Ultra Marine), αλλά σε νέα εργαλεία γραφής που για τους παραπάνω λόγους τράβηξαν το ενδιαφέρον μας.

Η λίστα μας περιλαμβάνει πένες, στυλό, αλλά και μολύβια, είναι απολύτως υποκειμενική και επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τα εργαλεία γραφής που πραγματικά πιάσαμε στα χέρια μας φέτος.


Καλύτερο Μελάνι της Χρονιάς 2021

Pelikan Edelstein Golden Beryl

Το μελάνι της χρονιάς της Pelikan για το 2021 είναι αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλο.

Ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο μελάνι με χρυσαφένια λαμπερά σωματίδια που αποδίδει αποχρώσεις χρυσού, μπρούτζου και λαμπερού πορτοκαλί. Ενδέχεται να μην είναι το ιδανικό μελάνι για επίσημα έγγραφα, είναι όμως σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μελάνια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Οσο για την ποιότητα του, αρκεί να επαναλάβουμε πως είναι το νεότερο μέλος της σειράς Pelikan Edelstein.

Διατίθεται μόνο του αλλά και σε συσκευασία δώρου μαζί με την Classic M200 Golden Beryl

Δείτε την διπλή συσκευασία εδώ.


Κορυφαίο Μολύβι για το 2021

Graf von Faber Castell Perfect Pencil 260th Anniversary Limited Edition

Με διαφορά ξεχωρίζει η ειδική, περιορισμένης κυκλοφορίας, έκδοση του Perfect Pencil της Graf von Faber Castell για τον εορτασμό των 260 ετών της εταιρείας.

Η ιδέα για το τέλειο μολύβι αποτελεί την ψυχή της Graf von Faber Castell και την συνοδεύει ήδη από τον 19ο αιώνα.

Η επετειακή εκτέλεση που παρουσιάστηκε το 2021 κυκλοφόρησε σε μόλις 750 αριθμημένα τεμάχια και συνδυάζει το αυστηρό μαύρο χρώμα με ένα φυσικό πράσινο από τον πράσινο αχάτη που είναι τοποθετημένος στην κορυφή του καπακιού.

Το ίδιο το καπάκι φέρει περιμετρικά χάραξη με -τι άλλο- μολύβια.

Το μοντέλο αυτό γρήγορα εξαντλήθηκε, παραμένουν όμως διαθέσιμες άλλες εκδόσεις του Perfect Pencil.


Υπογραμμιστής της Χρονιάς 2021

Pelikan Classic M205 DUO Highlighter Neon Yellow

Πιθανότατα δεν είναι φοβερά ενδιαφέρον να διαγωνίζεσαι σε μια κατηγορία αν είσαι ο μόνος διαγωνιζόμενος.

Από την άλλη, είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι με την επιστροφή των πενών Pelikan Highlighter που θα ήταν αδύνατο να μη τις συμπεριλάβουμε στη λίστα με τα καλύτερα εργαλεία γραφής του 2021!

Έχουν σχεδόν συμπληρωθεί 10 χρόνια από την τελευταία φορά που οι πένες - υπογραμμιστές της Pelikan ήταν διαθέσιμες, αλλά το 2021 κάνουν μια λαμπερή επιστροφή με την Classic M205 DUO Highlighter Neon Yellow.

Η πένα DUO Highlighter έρχεται με μύτη BB από ανοξείδωτο ατσάλι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για σημειώσεις, είτε για επισημάνσεις πάντα με το neon κίτρινο μελάνι υπογραμμιστή. Το μέγεθός της, το κλασικό μέγεθος 200, είναι τέλειο για μια σημείωση ή για να υπογραμμίσουμε κάτι σημαντικό στα γρήγορα. Ταυτόχρονα, από στυλιστικής απόψης η πένα είναι αδύνατον να μην ξεχωρίσει.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί την προτιμούν για τη φανταχτερή διάφανη neon κίτρινη ρητίνη της - ασχέτως μελάνης - και σκοπεύουν να την χρησιμοποιήσουν με κανονικό μελάνι σαν απλή πένα, αλλά φυσικά δεν είμαστε εδώ για να τους κρίνουμε!


Πιο εμβληματική επαναφορά κλασικού του 2021

Parker 51 

Η Parker ξεπέρασε τον εαυτό της με τα νέα Parker 51 που αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές που παρουσιάστηκαν το 2021.

Χτίζοντας πάνω στην ατελείωτη αγάπη που τρέφουν οι συλλέκτες για το κλασικό μοντέλο Parker 51, που πρωτοπαρουσιάστηκε την δεκαετία του 1940, η Parker μας έφερε φέτος μια συλλογή από πένες και στυλό διαρκείας σε 6 χρωματικούς συνδυασμούς.

Παρότι το σχέδιο αλλά και τα χρώματα παραμένουν πιστά στα original Parker 51, τεχνικές βελτιώσεις έχουν ενσωματωθεί, όπως το βιδωτό καπάκι και το σύγχρονο σύστημα πλήρωσης με αντλία ή αμπούλα.

Τα Parker 51 είναι εργαλεία γραφής που φέρουν τον αέρα της μεταπολεμικής περιόδου, εμπνευσμένα από την αεροπλοΐα, τον μοντερνισμό και τον άνθρωπο σε διαρκή κίνηση.

Με τις τιμές τους να ξεκινούν στα €105 για τις πένες και €79 για τα στυλό διαρκείας, θα περιμέναμε να δούμε πολλά από αυτά να κυκλοφορούν γύρω μας.

Ελπίζουμε μόνο σύντομα να προστεθεί στη σειρά και μια πράσινη εκδοχή!


Nib of the Year

Scribo Fine Flex

Η SCRIBO είναι μια νεαρή εταιρεία από την Bologna, μια πόλη που έχει εξαιρετικά σημαντική θέση στην ιστορία των ειδών γραφής καθώς αποτέλεσε την έδρα της ιστορικής OMAS από το 1925 μέχρι και τη διακοπή της παραγωγής της το 2016. Για την ακρίβεια η SCRIBO, που σχηματίστηκε από μια ομάδα εργαζομένων της OMAS μετά την διάλυση της τελευταίας, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το συνεχιστή των ιδανικών της OMAS. 

Στη χώρα μας ξεκινήσαμε να την συναντάμε πολύ πρόσφατα και για αυτό και είναι ακριβές να πούμε πως τα εξαιρετικά ελαστικά πενάκια της είναι σαν να παρουσιάστηκαν φέτος για πρώτη φορά.

Τα πενάκια αυτά, από χρυσό 14ων καρατίων και διαθέσιμα σε 4 πάχη, Extra Fine Flex, Fine Flex, Medium Flex, & Broad Flex, και τοποθετούνται σε feeder από εβονίτη για να έχουν την ιδανική ροή μελάνης. Μπορούμε να βρούμε τα ελαστικά πενάκια της SCRIBO τοποθετημένα σε οποιαδήποτε από τις πένες της σειράς ώστε να ταιριάζει το τέλειο flex πενάκι με το ιδανικό για εμάς εργαλείο γραφής.

Θυμίζουμε όμως πως κάθε SCRIBO είναι διαθέσιμη μόλις σε 219 τεμάχια οπότε καλό θα ήταν να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο και να προλάβετε τις αγαπημένες σας SCRIBO όσο αυτές είναι ακόμα διαθέσιμες!

Δείτε τα μοντέλα της SCRIBO.


Πιο περιπετειώδης συλλογή του 2021

Montblanc Around the World in 80 Days Special Edition

Η Montblanc κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον μας στη διάρκεια του 2021 με την εξαιρετική σειρά της αφιερωμένη στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες.

Η συλλογή αυτή βασίζεται στην δομή της κλασικής σειράς Meisterstück και κυκλοφορεί σε πένα, στυλό rollerball, και στυλό διαρκεία στα μεγέθη Classique και LeGrand.

Το βασικό χρώμα της σειράς είναι ένα βαθύ μπλε που ταιριάζει με το μπλε της θάλασσας που διασχίζουν στο πρώτο μέρος του ταξειδίου οι ήρωες της ιστορίας καθώς ταξιδεύουν με ατμόπλοιο από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ινδία.

Όλες οι εκδόσεις φέρουν εξαιρετικές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων ένα ατμόπλοιο χαραγμένο στο καπάκι, μοτίβο που παραπέμπει σε κύματα, άλλα και αρκετές αναφορές στο μυθιστόρημα που ίσως είναι προτιμότερο να ανακαλύψετε από κοντά.

Μήπως θα έπρεπε να περιμένουμε μια συλλογή αφιερωμένη στο επόμενο τμήμα της ιστορίας σύντομα; Σίγουρα ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο!

Τμήμα της σειράς Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες είναι και ένα εξαιρετικό σκούρο μπλε μελάνι διαθέσιμο σε αμπούλες αλλά και σε δοχείο.

 


Καλύτερο Συνολικό Concept

Συλλογή Aurora Ambienti

Το καλύτερο συνολικό Concept σε σειρά για το 2021 πάει με διαφορά στην συλλογή Ambienti της Aurora.

Πρόκειται για μια σειρά από 5 εκδόσεις πένας, κάθε μια αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό "Ambienti" - ένα διαφορετικό περιβάλλον ή αλλιώς μια κλιματική ζώνη. Η ιδέα του μεγάλου κατασκευαστή από το Τορίνο είναι να μας προκαλέσει να ξανασκεφτούμε τις πιο ευαίσθητες κλιματικές ζώνες του πλανήτη, αλλά και να ανακινήσει την εμπειρία της επίσκεψης σε αυτές μετά από μια περίοδο περιορισμένης κινητικότητας και έντονων περιορισμών.

Οι Ambienti είναι αφιερωμένες στους Παγετώνες, την Τούνδρα, τις Ζούγκλες, τους Τροπικούς, και τις Ερήμους. Όλες οι εκδόσεις είναι περιορισμένης κυκλοφορίας πένες με βάση το ασήμι και το Auroloide, κάθε μια φυσικά έρχεται σε διαφορετικό χρώμα Auroloide που ταιριάζει με το οικοσύστημα στο οποίο είναι αφιερωμένη, ενώ φέρουν και ανάλογες χαράξεις στο ασημένιο πιάσιμό τους. 

Για να ολοκληρώσει την ιδέα η Aurora συνεργάστηκε με έναν από τους αρχαιότερους Ιταλικούς οίκους αρωματοποιίας ώστε να παράξει ένα άρωμα που να ταιριάζει στην κάθε ζώνη και να εμποτίσει με αυτό την κάθε πένα, τις συσκευασίες τους, αλλά και τα μελάνια που συνοδεύουν τις συλλεκτικές αυτές εκδόσεις.

Ένα μοναδικό concept εκτελεσμένο στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας, ή στην περίπτωση της Aurora, απλά business as usual.

Δείτε εδώ τις εκδόσεις Aurora Ambienti.

 


Pen of the Year

Visconti Homo Sapiens Ember Limited Edition

Πένα της χρονιάς για το 2021 είναι κατά την ταπεινή μας άποψη η περιορισμένης κυκλοφορίας Visconti Homo Sapiens Ember.

Σπανίως συναντά κανείς φίλο της πένας που να μην αναγνωρίζει την μοναδικότητα της κλασικής συλλογής Visconti Homo Sapiens ασχέτως του αν την αγαπά ή όχι. Όμως η Homo Sapiens Ember Limited Edition οδηγεί την συλλογή ένα βήμα παραπέρα.

Η συγκεκριμένα έκδοση αποτελείται από 288 αριθμημένες πένες εκτελεσμένες σε ένα πρωτοπορειάκο τύπο ανθρακονήματος που συνδυάζει στην πλέξη του και σύρμα μπρούτζου. Αισθητικά το μοντέλο είναι εξαιρετικό, ενώ τεχνικά διατηρεί όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της Homo Sapiens αλλάζοντας μόνο το στυλ κλεισίματος του καπακιού στο μαγνητικό.

Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι ένα λαμπερό εργαλείο γραφής που με μπρούτζινες "φλόγες" ανάμεσα στα μαύρα νήματα του άνθρακα μας φέρει στο νου την αρχική έμπνευση της σειράς, καυτό μάγμα λάβας να ρέει στις πλαγιές της Έτνας.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη γίνει ανάρπαστο και σύντομα θα καθιερωθεί ως ένα εμβληματικό μοντέλο.

Ελπίζουμε μέσα στο 2022 να δούμε την Visconti να παρουσιάζει εξ ίσου μοναδικές δημιουργίες.

Δείτε εδώ την Visconti Homo Sapiens Ember.

 


Άλλες Αξιοσημείωτες Πένες

Παρότι σαφώς δεν πρόκειται για εκδόσεις του 2021 πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει ειδική αναφορά σε 2 εκδόσεις που φέτος τράβηξαν εκ νέου την προσοχή της αγοράς:

 

Omas 360 Titanio

Η OMAS 360 είναι ίσως το πιο ξεχωριστό σχέδιο που παρουσίασε ποτέ η εταιρεία από την Bologna και είναι είδη αντικείμενο πόθου για πολλούς συλλέκτες. Ανασκαλίζοντας τις πηγές μας εντοπίσαμε και φέραμε στην επιφάνεια έναν πολύ περιορισμένο αριθμό από OMAS 360 εκτελεσμένες σε τιτάνιο.

Ο συνδυασμός του αναγνωρίσιμου πρωτοπορειακού μοντέλου με το υψηλής τεχνολογίας υλικό σε μια πένα από έναν μεγάλο κατασκευαστή που έχει πλέον σταματήσει την παραγωγή του τράβηξε όσο τίποτε άλλο το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι πένες αυτές έχουν το γνωστό ημιελαστικό πενάκι της OMAS από χρυσό 18 καρατίων και feeder από εβονίτη.

Προλάβετε μια Πένα OMAS 360 Titanium όσο παραμένουν διαθέσιμες.

Στυλό Rollerball OMAS 360 Titanium.

Omas Grand Paragon Brown Arco Celluloid

ή για την ακρίβεια οποιοδήποτε εργαλείο γραφής Omas από Arco Celluloid σε οποιοδήποτε χρώμα ή μοντέλο.

Στη διάρκεια του 2021 φάνηκε πόσο πολύ λείπει ένα υλικό όπως το Arco Celluloid της OMAS από την αγορά. Αρκετοί κατασκευαστές παρουσίασαν μοντέλα βασισμένα σε ράβδους celluloid που είχαν "ξεμείνει" από το εργοστάσιο της OMAS, όμως - και παρότι και αυτά τα  μοντέλα αναζητήθηκαν με πάθος- κανένα τους δεν έφτασε την ζήτηση που είχαν τα new old stock εργαλεία γραφής της ίδιας της OMAS.

Είδαμε πολύ κόσμο να ψάχνει την Omas Grand Paragon Brown Arco, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το ενδιαφέρον σας για τις OMAS Ogiva Brown Arco και τις OMAS Milord Brown Arco απο τις οποίες εξασφαλίσαμε λίγες. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, την χρονιά που έρχεται ελπίζουμε να εντοπίσουμε για εσάς ακόμα περισσότερες σπάνιες, συλλεκτικές πένες για εσάς και να σας φέρουμε περισσότερα εργαλεία γραφής από αυτά που ξεχωρίζουν!

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας, την οποία εκτιμούμε δεόντος, και φυσικά, ελπίζουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας στα σχόλια!